Blog

Pasztety francuskie, które trzeba spróbować!

Pasztety francuskie, które trzeba spróbować!

Pierwsze wzmianki na temat pasztetu można odnaleźć w czternastowiecznych recepturach francuskich. Z czasem stały się one wyrafinowanym daniem przyrządzanym na najzamożniejszych dworach a przygotowanie idealnego pasztetu uchodziło za niezwykłą sztukę, którą pochwalić się mogli jedynie najwięksi ówcześnie kucharze. Kiedy tradycyjne francuskie pasztety zaczęto urozmaicać różnymi dodatkami, stały się wyrobami wyrafinowanymi w smaku, które po dziś…

Migdały w czekoladzie – Słodycze kuchni francuskiej

Migdały w czekoladzie – Słodycze kuchni francuskiej

Kuchnia francuska słynie nie tylko z wykwintnych potraw typu żabie udka, ślimaki, czy zupa cebulowa. Francuzi uwielbiają również słodkości, które serwują na deser pod postacią ciasteczek, kasztanów w syropie, czy też migdałów w czekoladzie. Ten wyjątkowy przysmak zatopiony w gorzkiej czekoladzie, to ulubiona przekąska na francuskie spotkanie w gronie znajomych. Jak powszechnie wiadomo, Francuzi słyną…

Kosze prezentowe z francuskimi przysmakami

Kosze prezentowe z francuskimi przysmakami

Kosze prezentowe to doskonały pomysł na prezent na każdą okazję. Przepiękne wykonanie, tematyczne dekoracje oraz wspaniałe wnętrze kosza upominkowego, jakim mogą być francuskie rarytasy, będzie świetnym prezentem nie tylko dla miłośników kuchni francuskiej, ale również każdej innej osoby. Upominkowy kosz prezentowy z naszymi francuskimi delikatesami sprawdzi się jako prezent grupowy dla nauczyciela, szefa kuchni, prezesa,…

Francuskie sery i ich rodzaje

Francuskie sery i ich rodzaje

Można powiedzieć, że Francja to kraina serami płynąca… Wśród ponad 500 rodzajów francuskich serów można znaleźć gatunki, które zasmakują zarówno wielbicielom delikatnych, jak i intensywnych smaków i aromatów. O ilości i niezwykłej jakości francuskich serów świadczą, chociażby popularne we Francji fromageries, czyli specjalne, wyspecjalizowane sklepy z serami, w których można degustować i kupować regionalne i…

Croque Madame i Monsieur, czyli klasyczne francuskie tosty

Croque Madame i Monsieur, czyli klasyczne francuskie tosty

Klasyka kuchni francuskiej na śniadanie Jeśli chcesz urozmaicić swoje weekendowe śniadanie, nie poświęcając przy tym zbyt wiele czasu, możesz sięgnąć do kuchni francuskiej. Croque madame i croque monsieur, to propozycja dla tych, którzy preferują prosty przepis na francuskie tosty, które są pyszne i pożywne, zaczerpnięty z repertuaru tradycyjnej kuchni francuskiej. Croque madame i croque monsieur…

Dodatki do francuskich serów

Dodatki do francuskich serów

Francja znana jest z ogromnego zamiłowania do serów. Ponad 240 różnych gatunków serów z mleka krowiego i koziego o wszelkich teksturach i regionach pochodzenia tylko czeka na wypróbowanie. Najczęstszą formą prezentacji francuskich serów są deski z plasterkami lub kawałkami kilku różnych gatunków serów z dodatkami podkreślającymi ich smak i armat. Dlaczego warto podawać sery z…

Francuska zapiekanka ziemniaczana z mięsem hachis Parmentier

Francuska zapiekanka ziemniaczana z mięsem hachis Parmentier

Hachis Parmentier, czyli siekane Parmentier to tradycyjna zapiekanka francuska, której bazę stanowi ziemniak! Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a składniki do jej przyrządzenia znajdą się praktycznie w każdej kuchni. Kilka słów o historii hachis parmentier… Hachis Parmentier swoją nazwę zawdzięcza francuskiemu farmaceucie i agronomowi Antoine Parmentierowi, który w XVIII wieku za wszelką cenę starał się…

Francuskie ciasteczka do kawy i herbaty

Francuskie ciasteczka do kawy i herbaty

Francuzi, tak jak chyba większość ludzi na świecie, znani są z zamiłowania do słodkich przekąsek podawanych razem z poranną lub popołudniową kawą czy herbatą. Poniżej przedstawimy kilka propozycji francuskich ciasteczek, które świetnie skomponują się z tymi napojami, a także będą stanowić niebywały, słodki prezent na różnego rodzaju okazje. Ciastka maślane prosto z Francji Ciastka maślane…

Sos winegret – rodzaje, zastosowanie, właściwości

Sos winegret – rodzaje, zastosowanie, właściwości

Sos winegret jest niezwykle popularnym sosem, znanym i wykorzystywanym dziś nie tylko w kuchni francuskiej, ale i na całym świecie. Swoją popularność zyskał dopiero w XIX wieku we Francji, a to głównie za sprawą prostoty wykonania i właściwości zdrowotnych. Sos winegret jest często nazywany zimnym sosem, w skład którego wchodzi zaledwie kilka składników w odpowiednich…