Kasztany i mąka kasztanowa – zdrowy przysmak i element zbilansowanej diety

Mąka kasztanowa to odmiana mąki orzechowej, która wyróżnia się dwiema zaletami. Brakiem glutenu i wysoką plastycznością. Bardzo rozpowszechniona w kuchni francuskiej oraz śródziemnomorskiej wykonana jest z odmiany kasztanu jadalnego – drzewa, które osiąga wysokość blisko 35 metrów.

Jadalne kasztany dojrzewają późną jesienią. Wówczas wtedy warto rozkoszować się ich wykwintnym smakiem. Lekko słodkie, lecz z nutką wyrafinowania stanowią idealny dodatek do każdego rodzaju potraw. Kasztany możemy jeść zarówno świeże, suszone, obrane, mrożone czy gotowane w zalewie. Stosuje się je także jako element uzupełniający do past oraz słodkich kremów, a także niezastąpionej mąki kasztanowej.

Jadalne kasztany kojarzą nam się z Francją. Nic dziwnego, jest to ulubiony przysmak wielu francuzów oraz chętnie stosowany składnik deserów, wykwintnych dań czy aperitifów. Doceniane od wieków, kryją w sobie bogate właściwości odżywcze oraz lecznice. Czy warto więc wykorzystywać dane nam bogactwo kasztanów i mąki kasztanowej?

Własności mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa to cenne dla ludzkiego organizmu źródło łatwo przyswajalnych witamin, minerałów oraz wartości odżywczych. Kasztany zawierają w sobie kwas foliowy, który pomaga przy prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Spożywanie mąki kasztanowej i kasztanów polepsza wygląd skóry, włosów oraz poprawia wzrok. Ponadto kasztany wspomagają wzrost dzieci i młodzieży oraz organizm kobiet w trakcie ciąży i okresie menopauzalnym.

Właściwości mąki kasztanowej doceniają lekarze, gastrolodzy oraz dietetycy. Nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale także bogate wartości odżywcze oraz mineralne, mąka kasztanowa stanowi idealny dodatek do każdego rodzaju posiłków. Mąka kasztanowa jest w swej konsystencji zbliżona do tradycyjnych produktów mącznych. Jest to idealny produkt dla osób chorych na celiakie, gdyż nie zawiera w sobie glutenu.

Mąka kasztanowa doskonale nadaje się do pieczenia chleba i słodkich ciast. Nadaje ona wypiekom lekko słodkawy smak oraz orzechowy aromat. Jej wartości odżywcze na 100 gram to: 3 g białka, 37 g węglowodanów, 2 g tłuszczu i 7 g błonnika. W mące kasztanowej znajdziemy witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6). Niektórzy uważają, że jej unikatowy skład jest antidotum na starzenie się. U osób stosujących w diecie mąkę kasztanową i kasztany zaobserwowano wzmocnienie układu krwionośnego i nerwowego, a także poprawę pamięci i koncentracji. 100 gram mąki kasztanowej to 370 kcal.

Zastosowanie mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa ze względu na swój smak stosowana jest głównie w wyrobie deserów. Produkt ten jednak posiada o wiele szerszy wachlarz zastosowań. W skrócie jest to doskonały zamiennik mąki pszenicznej, która ma w sobie o wiele więcej węglowodanów oraz kalorii, a także posiada wyższy wskaźnik glikemiczny. Mąki kasztanowej możemy więc używać do naleśników, ciast i ciasteczek, ale także do makaronów domowych i chleba. Smak kasztanów doskonale pasuje do takich produktów jak czekolada, kakao czy wanilia, choć stanowi także idealne połączenie się razem z grzybami, mięsami, dynią lub ciecierzycą. Zachęcamy do wypróbowania mąki kasztanowej i kasztanów jadalnych w swojej kuchni. Jesteśmy pewni, że dobrze poznając jej smak oraz walory odżywcze, na stale zagości w Państwa kuchni.

Chleb bananowo – kasztanowy

Francuskie delikatesy – jadalne kasztany i mąka kasztanowa

Delikatesy Francuskie to internetowy sklep z francuskimi przysmakami, który w swojej ofercie posiada jadalne kasztany oraz mąkę kasztanową. Zapraszamy do zapoznania się z naszym luksusowym asortymentem produktów spożywczych sprowadzanych prosto z Francji.

Komentarze 1

Bogumiła Gierak
Bogumiła Gierak
Odpowiedz

Dobry wieczór mam pytanie w jakie cenie jest mąka kasztanowa i w jakie cenie kasztany? pozdrawiam Bogumiła Gierak

2019-11-17

Dodaj komentarz

Twój adres email nie jest publiczny Required fields are marked *

4 × 2 =