Spirulina – właściwości zdrowotne i zastosowanie jadalnych wodorostów

Spirulina to roślina zaliczana do grupy alg morskich lub wodorostów, która jest rośliną sztucznie hodowaną na potrzeby produkcji kosmetyków oraz suplementów żywieniowych. Nazwa spirulina odnosi się do algi z gromady sinic, której życiodajne właściwości doceniali już Aztekowie. Według ekspertów do spraw żywienia i dietetyków glony stanowią cenne źródło wielu składników mineralnych oraz wartości odżywczych. Swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, a niebieski – fikocyjaninie.

Właściwości zdrowotne

Spirulina jest źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi około 70% jej masy, a także łatwo przyswajalnych witamin z grupy B, jak i również witaminy A, E oraz D i beta-karotenu. Co więcej, jest ona skarbnicą wielu minerałów takich jak: żelazo, mangan, cynk, miedź i selen.

Spirulina dodatnio wpływa na przemianę materii, metabolizm oraz witalność, ale też podnosi odporność organizmu, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga produkcję pożytecznych bakterii w naszym organiźmie. Wspomaga ona również proces detoksykacji organizmu, poprawia perystaltykę jelit, obniża ciśnienie krwi, wykazuje działanie neuroprotekcyjne oraz zapobiega stłuszczeniu się wątroby. Ponadto spirulina stosowana jest u osób ze stwierdzoną cukrzycą, ponieważ reguluję glikemię, lecz także i u alergików dlatego, że zmniejsza objawy alergiczne takie jak nieżyt nosa, kichanie, przekrwienie błon śluzowych oraz swędzenie.

Spirulina – jak używać?

W postaci suplementu diety często polecana jest osobom osłabionym, które stosują diety redukcyjne czy osobom z niedoborem żelaza. Jest ona również dobrym rozwiązaniem dla osób palących papierosy lub przyjmujących na stałe leki farmaceutyczne. Jej odtruwające funkcje, bardzo dobrze wpłyną także na osoby, które nadużywają alkoholu, ponieważ zapobiegają marskości wątroby.

W kuchni najłatwiej wykorzystać spirulinę w proszku. Można ją wtedy dodać do koktajli, sałatek lub napojów. Doda ona żywego koloru i niepowtarzalnego smaku do naszych potraw. Warto jednak pamiętać, że spiruliny nie należy poddawać obróbce termicznej. Traci ona wtedy swoje prozdrowotne związki i minerały. Zalecana dzienna porcja to od 1 do 10 gramów spiruliny (w zależności od tego, jak długo ją stosujemy).

Ekologiczna francuska spirulina

W naszym internetowym sklepie Delikatesy Francuskie posiadamy sprawdzoną żywność rzemieślniczą, sprowadzaną prosto z południowej Francji. Oferowana przez nas francuska spirulina pochodzi z fermy Spiruline de la Cote Bleue. Jest ona uprawiana bez pestycydów, w zdrowym środowisku. W naszej ofercie znajdą Państwo spirulinę w tabletkach, proszku lub suszoną. Zapraszamy do zapoznania się z naszą wyjątkową ofertą francuskich delikatesów i przysmaków z Francji, w tym także ekologicznej francuskiej spiruliny w atrakcyjnej cenie.

Komentarze 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie jest publiczny Required fields are marked *

8 − 4 =